Najlepsze i najgorsze składniki pasty do zębów [Plus 2 przepisy na pastę do zębów DIY]

Dlaczego warto zrobić pastę do zębów DIY? Najlepsze składniki, których należy używać w paście do zębów DIYOdrzuć to: Składniki, których należy unikaćFAQDwa przepisy na pastę do zębów DIY do wypróbowania już dziśDIY Probiotyczna pasta do zębówDIY Pasta do zębów dla dzieci

To zabawne, jak wiele osób widzę kupujących tylko organiczne, nietoksyczne filtry przeciwsłoneczne, a jednak nie myślą o używaniu niebieskiej, iskrzącej pasty do zębów na co dzień.

Ale nawet jeśli zrobisz pastę DIY, nie oznacza to, że nie możesz wyrządzić szkody swoim zębom.

Widziałem wiele przepisów na pastę do zębów DIY przesłanych mi przez pacjentów i czytelników, które są szkodliwe dla szkliwa, a nawet mikrobiomu.

Oto wszystko, co musisz wiedzieć o robieniu własnej pasty do zębów, a także o tym, jak wybierać składniki, które przyniosą najwięcej korzyści dla zdrowia Twoich zębów.

Ujawnienie informacji:Zapytaj Dentystę jest wspierane przez czytelników. Jeśli skorzystasz z jednego z poniższych linków i kupisz coś, Zapytaj Dentystę zarobi trochę pieniędzy bez dodatkowych kosztów dla Ciebie. Rygorystycznie badam, testuję i używam tysięcy produktów każdego roku, ale polecam tylko niewielką część z nich. Promuję tylko te produkty, które naprawdę uważam za wartościowe dla poprawy zdrowia Twojej jamy ustnej.

Dlaczego warto zrobić pastę do zębów metodą "zrób to sam"?

Wiele popularnych marek past do zębów zawiera szkodliwe, a nawet toksyczne składniki, takie jak:

    Triclosan, pestycyd i czynnik zaburzający gospodarkę hormonalną. Laurylosiarczan sodu (SLS), który u wielu osób wywołuje owrzodzenia. Sztuczne barwniki, które są powiązane z ADHD i nadpobudliwością u dzieci. Pasta do zębów nie musi być niebieska! Fluorki, które mogą być toksyczne w przypadku połknięcia i nie działają nawet w paście do zębów. Dwutlenek tytanu, który jest dodawany, aby nadać paście do zębów biały kolor. Większość danych wskazuje, że jest on bezpieczny i nie jest wchłaniany przez skórę, ale nie znalazłam jeszcze badania, które mierzyłoby wchłanianie przez tkanki jamy ustnej. EWG ma dobrą listę obaw związanych z bezpieczeństwem dwutlenku tytanu, ale najważniejsze jest to, że ma on tylko wybielać pastę do zębów, a nie poprawiać Twoje zdrowie. Dlaczego więc zawracać sobie nim głowę? Wysoce ścierne składniki, które uszkadzają szkliwo, sprawiają, że zęby stają się wrażliwe i bardziej podatne na recesję dziąseł i ubytki. Pasta do zębów powinna być tylko trochę ścierna - taka ziarnistość wspomaga ruch szczoteczki, który usuwa biofilm z zęba.

Gliceryna to składnik, o który często jestem pytany. Nie jest toksyczna, ale idealnie nie ma miejsca w jamie ustnej, ponieważ jest mydłem, które pozbawia organizm naturalnej błony śluzowej jamy ustnej i pozostawia film.

Ten film może pokryć zęby, zaburzając strukturę biofilmu, co może zmienić mikrobiom w jamie ustnej. Niestety, nie ma prawie żadnych marek past do zębów bez gliceryny - nawet moich ulubionych!

Gliceryna jest dla mnie znacznie mniej niepokojąca niż inne składniki z tej listy, ponieważ jej wpływ na remineralizację jest neutralny lub lekko negatywny. Jeśli możesz jej uniknąć stosując pastę do zębów DIY, tym lepiej!

Najlepsze składniki pasty do zębów "zrób to sam

    Olej kokosowy, który może pomóc wzmocnić mikrobiom w Twoich jelitach (pamiętaj, jelita zaczynają się w jamie ustnej!) i w naturalny sposób zapobiegać rozwojowi candidy w jamie ustnej. Istnieją ograniczone dowody na to, że olej kokosowy może pomóc w redukcji bakterii powodujących ubytki - tak czy inaczej, może on tylko pomóc, o ile nie jest stosowany jako zamiennik nitkowania, szczotkowania i skrobania języka. Krople minerałów śladowych, zwłaszcza jeśli pijesz wodę z odwróconą osmozą, która usuwa z wody złe rzeczy, ale również dobre. Ja używam kropli Liqumins Trace Mineral Drops, które zostały mi polecone przez lekarza integracyjnego Elsona Haasa. Rozdrobnione włókna kakao. Wierzcie lub nie, ale idealną pastą do zębów DIY byłaby czekoladowa pasta do zębów, ponieważ związki zawarte w ziarnach kakao wspomagają remineralizację lepiej niż fluor (i oczywiście znacznie bezpieczniej). W zależności od wielkości ziaren kakao, mogłyby one stanowić bezpieczny środek ścierny do rozbijania biofilmu - podobnie jak zmielone łupiny orzecha włoskiego są używane do polerowania biżuterii! Glinka bentonitowa, która jest naturalnym środkiem polerującym bogatym w minerały, który nie jest zbyt ścierny. Jest również zasadowa, więc pomaga zmniejszyć kwasowość w jamie ustnej. Nie bój się wkładać "brudu" do ust - wyprano nam mózg, abyśmy myśleli, że musimy sterylizować nasze usta za pomocą płynów do płukania, które usuwają "99% zarazków", ale żywe zdrowie zębów polega tak naprawdę na osiągnięciu zrównoważonego ekosystemu bakterii w jamie ustnej, który chroni nas przed chorobami i sprzyja remineralizacji zębów. Glinka jest używana do czyszczenia i polerowania egzotycznych samochodów bez uszkadzania ich wykończenia. Ksylitol ze względu na jego zdolność do redukcji bakterii powodujących ubytki w jamie ustnej. Po prostu nie dodawaj go zbyt dużo, ponieważ jest to słodzik - zbyt duża ilość może przeprogramować twoje kubki smakowe tak, aby łaknęły zbyt wiele słodyczy. Soda oczyszczona, ponieważ ma właściwości alkalizujące. Nasze zęby i jama ustna są nieustannie atakowane przez kwasy pochodzące z pokarmów, które spożywamy. Neutralizacja tych kwasów za pomocą warzyw i wody jest niezbędna do utrzymania właściwego pH w jamie ustnej, co sprzyja rozwojowi właściwych bakterii, a także chroni szkliwo przed próchnicą. Soda oczyszczona ma pH od 9 do 11 (zasadowe), więc pomaga neutralizować kwasy, a jednocześnie nie jest zbyt ścierna dla zębów.

Odstawienie: Składniki, których należy unikać

    Wszystko, co kwaśne: Polecam zakup pasków pH z Amazon, aby sprawdzić kwasowość każdej domowej pasty do zębów. Wszystko, co robisz i używasz powinno mieć pH 7 (neutralne) lub wyższe. Szkliwo zębów jest zbudowane tak, aby opierać się kwasom, tak, ale zęby są zwykle pod stałym atakiem kwasów - często w formie ciągłego podjadania, niewłaściwych pokarmów, a nawet właściwych pokarmów. Popijając kombuchę nie dajesz zębom odpocząć od kwasów, zapobiegając remineralizacji i sprawiając, że Twoje zęby są podatne na próchnicę. Nadtlenek wodoru. Tak, jest to ten sam składnik, który jest używany w produktach wybielających i działa - tylko nie w formie pasty do zębów. Aby nadtlenek wodoru mógł wybielić zęby, musi być przytrzymywany przy zębie przez dłuższy okres czasu - najlepiej za pomocą specjalnie wykonanej nakładki, ale możliwe jest również użycie pasków wybielających. Nie można po prostu nakładać nadtlenku wodoru na zęby na kilka minut - to za krótko, aby uzyskać efekt. Nadtlenek wodoru powinien mieć kontakt tylko ze szkliwem zębów - najlepiej, aby nigdy nie miał kontaktu z dziąsłami, językiem i miękkimi tkankami jamy ustnej, gdzie tworzy wolne rodniki, które nas postarzają. Olejki eteryczne. To może być niespodzianka! Ponieważ olejki eteryczne mają właściwości antybakteryjne, wiele z nich idealnie nie powinno znaleźć się w ustach. Chcemy odżywiać i zasilać delikatną równowagę bakterii w naszych ustach, a nie je zabijać! Takie postępowanie może doprowadzić do pogorszenia stanu zdrowia jamy ustnej, nieświeżego oddechu i innych zaburzeń równowagi. Bakterie są ważne. Istnieją wyjątki od tej reguły, takie jak olejek eteryczny z anyżu.

FAQ

Q: Czy mogę po prostu użyć sody oczyszczonej? A: Soda oczyszczona jest całkowicie bezpieczna do stosowania jako pasta do zębów DIY. Lubię ją, ponieważ jest nietoksyczna i zwiększa zasadowość w jamie ustnej poprzez neutralizację kwasów, a jednocześnie ma bardzo niski współczynnik ścieralności.
P: Czy w ogóle muszę używać pasty do zębów? A może wystarczy sama woda? A: Nieużywanie pasty do zębów jest całkowicie w porządku. Ja cały czas szczotkuję zęby na sucho bez pasty. Pasta do zębów ma za zadanie nadać zębom nieco ziarnistości, aby ułatwić ruch szczoteczki i rozbić biofilm. Pasta, podobnie jak pasta do zębów, pomaga w tym lepiej niż szczotkowanie na sucho, ale jeśli jesteś w podróży lub z dala od zlewu, nie pozwól, aby brak pasty do zębów powstrzymał Cię przed szczotkowaniem na sucho!

Dwa przepisy na pastę do zębów "zrób to sam", które możesz wypróbować już dziś

Teraz, kiedy już wiesz, jakie składniki powinnaś uwzględnić podczas robienia własnej pasty do zębów w domu (i jakich składników powinnaś unikać), chcę Cię zostawić z dwoma moimi ulubionymi przepisami.

Drukuj
.tasty-recipes-image{float:right}.tasty-recipes-yield-scale{border:1px solid #979599;border-radius:2px;color:#979599;margin-left:3px;padding:0 4px;font-size:.7rem}.tasty-recipes-scale-container{float:right;padding:0 0 1rem;display:flex}.tasty-recipes-scale-container .tasty-recipes-scale-label{text-transform:uppercase;font-size:.6rem;color:#979599;align-self:center}.tasty-recipes-scale-container button{background:transparent;border:1px solid #979599;border-radius:2px;color:#979599;margin-left:5px;padding:2px 4px}.tasty-recipes-scale-container button.tasty-recipes-scale-button-active{color:#353547;border-color:#353547}.tasty-recipes-scale-container button:focus{outline:none}.tasty-recipes-instructions-header{display:flex;flex-wrap:wrap;justify-content:space-between;align-items:baseline;margin:2em 0}.tasty-recipes-entry-content .tasty-recipes-instructions h3{margin:0 0 1rem}@media only screen and (min-width:520px){.tasty-recipes-entry-content .tasty-recipes-instructions h3{margin:0}}button[name=tasty-recipes-video-toggle]{margin:0;padding:0;width:86px;height:30px;border-radius:2px;border:#979599;display:inline-block;line-height:20px;vertical-align:middle;text-align:center;font-size:14px;background:#979599}button[name=tasty-recipes-video-toggle] span{padding:0 4px;pointer-events:none}button[name=tasty-recipes-video-toggle][aria-checked=false] :last-child,button[name=tasty-recipes-video-toggle][aria-checked=true] :first-child{background:#fff;color:#979599;border-radius:2px;padding:2px 4px}button[name=tasty-recipes-video-toggle][aria-checked=false] :first-child,button[name=tasty-recipes-video-toggle][aria-checked=true] :last-child{color:#fff}label[for=tasty-recipes-video-toggle]{text-transform:uppercase;font-size:.6rem;padding-right:8px;color:#979599;line-height:30px;user-select:none;vertical-align:middle;-moz-user-select:none;-ms-user-select:none;-webkit-user-select:none;-o-user-select:none}.tasty-recipe-responsive-iframe-container{margin:10px 0}.tasty-recipes-print-button{background-color:#667;display:inline-block;padding:.5em 1em;text-decoration:none;border:none}.tasty-recipes-print-button:hover{background-color:#b2b2bb;display:inline-block;padding:.5em 1em;text-decoration:none}a.tasty-recipes-print-button,a.tasty-recipes-print-button:hover{color:#fff}.tasty-recipes-equipment{display:flex;flex-wrap:wrap;justify-content:space-evenly}.tasty-recipes-equipment>h3{flex:0 0 100%}.tasty-recipes-equipment .tasty-link-card{flex:0 0 50%;padding:1.5rem 1rem;text-align:center}@media screen and (min-width:500px){.tasty-recipes-equipment .tasty-link-card{flex:0 0 33%}}.tasty-recipes-equipment .tasty-link-card p{font-weight:700;font-size:1em;margin-bottom:0}.tasty-recipes-equipment .tasty-link-card p a{color:initial}.tasty-recipes-equipment .tasty-link-card span{font-size:.9em}.tasty-recipes-rating.tasty-recipes-clip-10{-webkit-clip-path:polygon(0 0,10% 0,10% 100%,0 100%);clip-path:polygon(0 0,10% 0,10% 100%,0 100%)}.tasty-recipes-rating.tasty-recipes-clip-20{-webkit-clip-path:polygon(0 0 0,20% 0,20% 100%,0 100%);clip-path:polygon(0 0 0,20% 0,20% 100%,0 100%)}.tasty-recipes-rating.tasty-recipes-clip-30{-webkit-clip-path:polygon(0 0 0,30% 0,30% 100%,0 100%);clip-path:polygon(0 0 0,30% 0,30% 100%,0 100%)}.tasty-recipes-rating.tasty-recipes-clip-40{-webkit-clip-path:polygon(0 0 0,40% 0,40% 100%,0 100%);clip-path:polygon(0 0 0,40% 0,40% 100%,0 100%)}.tasty-recipes-rating.tasty-recipes-clip-50{-webkit-clip-path:polygon(0 0,50% 0,50% 100%,0 100%);clip-path:polygon(0 0,50% 0,50% 100%,0 100%)}.tasty-recipes-rating.tasty-recipes-clip-60{-webkit-clip-path:polygon(0 0,60% 0,60% 100%,0 100%);clip-path:polygon(0 0,60% 0,60% 100%,0 100%)}.tasty-recipes-rating.tasty-recipes-clip-70{-webkit-clip-path:polygon(0 0,70% 0,70% 100%,0 100%);clip-path:polygon(0 0,70% 0,70% 100%,0 100%)}.tasty-recipes-rating.tasty-recipes-clip-80{-webkit-clip-path:polygon(0,80% 0,80% 100%,0 100%);clip-path:polygon(0 0,80% 0,80% 100%,0 100%)}.tasty-recipes-rating.tasty-recipes-clip-90{-webkit-clip-path:polygon(0 0,90% 0,90% 100%,0 100%);clip-path:polygon(0 0,90% 0,90% 100%,0 100%)}.tasty-recipes-nutrition ul{list-style-type:none;margin:0;padding:0}.tasty-recipes-nutrition ul:after{display:block;content:" ";clear:both}.tasty-recipes-nutrition li{float:left;margin-right:1em}.tasty-recipes-plug{text-align:center;margin-bottom:1em;display:flex;flex-wrap:wrap;align-items:center;justify-content:center}.tasty-recipes-plug a{text-decoration:none;box-shadow:none}.tasty-recipes-plug a img{width:150px;height:auto;margin:5px 0 0 8px;display:inline-block}.tasty-recipes-footer-content{text-align:center;padding:1.5em}.tasty-recipes-footer-content .tasty-recipes-footer-copy{margin-left:0}.tasty-recipes-footer-content img,.tasty-recipes-footer-content svg{width:60px}.tasty-recipes-entry-content .tasty-recipes-entry-footer h3{font-size:1.25em;margin:0 0 .25em;padding:0}.tasty-recipes-entry-footer p{font-size:.75em;margin:0}.tasty-recipes-entry-footer p a{text-decoration:underline;box-shadow:none;border-bottom:none}@media screen and (min-width:500px){.tasty-recipes-footer-content{display:flex;justify-content:center;align-items:center;padding:1.5em 0;text-align:left}.tasty-recipes-footer-content .tasty-recipes-footer-copy{margin-left:.8em}}@media print{.tasty-recipes-no-print,.tasty-recipes-no-print *{display:none!important}} DIY Probiotyczna pasta do zębów Ten przepis jest zrobiony z kakao nibs, więc jest idealny dla każdego, kto ma sentyment do czekolady. Kakao to surowe, podobne do fasoli nasiona, z których wytwarza się czekoladę (a także kakao i masło kakaowe). Jak już wcześniej wspomniano, włókna kakao zawierają związki, które wspomagają naturalne leczenie ubytków, a także zapewniają dekadencki, czekoladowy smak. Dodatek prebiotyków i probiotyków pomaga przywrócić równowagę mikrobiomu jamy ustnej, zapewniając, że nowe ubytki nie mogą się rozwijać. Oto jak to zrobić: Autor: Dr. Burhenne Czas przygotowania: 5 minut Czas gotowania: 10 minut Całkowity czas: 15 minut Wydajność: 5-7 dni dla 4 osobowej rodziny (przy stosowaniu dwa razy dziennie) 1x Skala 1x2x3x Składniki 4 łyżki stołowe Organicznego Oleju Kokosowego tłoczonego na zimno 4 łyżki stołowe spożywczej glinki bentonitowej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki stołowe ksylitolu 1/2 łyżeczki Hyperbiotics Prebiotic Powder 2 rozkruszone kapsułki Hyperbiotics PRO-Dental 1/2 łyżeczki sproszkowanego kakao 1 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki olejku witaminy E 4 łyżki stołowe wody destylowanej lub filtrowanej (podzielić) Instrukcje W małym rondelku podgrzej olej kokosowy na małym ogniu, aż się rozpuści, około 1 - 2 minuty. Dodaj glinkę bentonitową, sodę oczyszczoną, ksylitol, prebiotyk, probiotyk, kakao, imbir i cynamon do robota kuchennego lub blendera wysokoobrotowego i miksuj przez 10-15 sekund, aż wszystkie proszki zostaną równomiernie połączone, stukając w boki i górę blendera, aby proszek opadł na dno. Odczekaj kilka minut przed otwarciem, aby proszki mogły osiąść, a następnie wlej jedną łyżkę oleju kokosowego do blendera. Miksuj przez 10-15 sekund; masa będzie krucha. Weź małą końcówkę drewnianej łyżki (pałeczka lub mała szpatułka również się nada) i przesuwaj ją wzdłuż wewnętrznej krawędzi blendera, upewniając się, że cały proszek połączył się z olejem. Dodaj witaminę E i pozostały olej kokosowy, a następnie miksuj przez kolejne 10-15 sekund. W tym momencie, mieszanina będzie płynna. Ponownie, przesuń końcówkę drewnianej łyżki wzdłuż krawędzi blendera, aby upewnić się, że cały proszek został wmieszany. Jeśli to konieczne, zmiksuj ponownie, aby uzyskać gładką i kremową konsystencję. Przy włączonym blenderze, powoli dodawaj wodę i mieszaj przez co najmniej 30 sekund, lub do momentu dokładnego wymieszania. Przelej do szklanego pojemnika z plastikową pokrywką lub do nietoksycznej tubki z możliwością ponownego napełnienia. Uwagi Wskazówki dotyczące przechowywania i sposób użycia Zanurz czystą łyżeczkę w paście i nałóż na szczoteczkę do zębów. Połowę przechowuj w temperaturze pokojowej i użyj pasty w ciągu 7-10 dni. Pozostałą część przechowuj w lodówce do późniejszego użycia (pasta zachowuje trwałość przez 4 tygodnie). Możesz również napełnić tubkę pastą i wyciskać ćwierć łyżeczki na szczoteczkę do zębów dwa razy dziennie, aby zapewnić najlepszą higienę jamy ustnej. Przechowuj w lodówce dla przedłużenia świeżości. Jeśli interesuje Cię leczenie chorób dziąseł przy użyciu podejścia "żywność jako lekarstwo", oto zasilana liśćmi neem odmiana probiotycznej pasty do zębów. Czy udało Ci się zrealizować ten przepis? Podziel się zdjęciem i oznacz nas - nie możemy się doczekać, aby zobaczyć, co zrobiłeś! (function(){ var buttonClass = 'tasty-recipes-scale-button', buttonActiveClass = 'tasty-recipes-scale-button-active', buttons = document.querySelectorAll('.tasty-recipes-scale-button'); if ( ! buttons ) { return; } /* frac.js (C) 2012-present SheetJS -- http://sheetjs.com */ /* bothEquals() pozwala uniknąć użycia &&, które zostaje upiększone przez WordPressa. */ var bothEquals = function( d1, d2, D ) { var ret = 0; if (d1<=D) { ret++; } if (d2<=D) { ret++; } return ret == 2; }; var frac=function frac(x,D,mixed){var n1=Math.floor(x),d1=1;var n2=n1+1,d2=1;if(x!==n1)while(bothEquals(d1,d2,D)){var m=(n1+n2)/(d1+d2);if(x===m){if(<=D){d1+=d2;n1+=n2;d2=D+1}else if(d1>d1+d2d2)d2=D+1;else d1=D+1;break}else if(xD){d1=d2;n1=n2}if(!mixed)return[0,n1,d1];var q=Math.floor(n1/d1);return[q,n1-q*d1,d1]};frac.cont=function cont(x,D,mixed){var sgn=x<0?-1:1;var B=x*sgn;var P_2=0,P_1=1,P=0;var Q_2=1,Q_1=0,Q=0;var A=Math.floor(B);while(Q_1D){if(Q_1>D){Q=Q_2;P=P_2}else{Q=Q_1;P=P_1}}if(!mixed)return[0,sgn*P,Q];var q=Math.floor(sgn*P/Q);return[q,sgn*P-q*Q,Q]}; buttons.forEach(function(button){ button.addEventListener('click', function(event){ event.preventDefault(); var recipe = event.target.closest('.tasty-recipes'); if ( ! przepis ) { return; } var otherButtons = recipe.querySelectorAll('.' + buttonClass); otherButtons.forEach(function(bt){ bt.classList.remove(buttonActiveClass); }); button.classList.add(buttonActiveClass); /* Skaluje wszystkie skalowalne wielkości. */ var scalables = recipe.querySelectorAll('span[data-amount]'); var buttonAmount = parseFloat( button.dataset.amount ); scalables.forEach(function(scalable){ var amount = parseFloat( scalable.dataset.amount ) * buttonAmount; if ( parseFloat( amount ) !== parseInt( amount ) ) { var amountArray = frac.cont( amount, 9, true ); var newAmount = ''; if ( amountArray[1] !== 0 ) { newAmount = amountArray[1] + '/' + amountArray[2]; } if ( newAmount ) { newAmount = ' ' + newAmount; } if ( amountArray[0] ) { newAmount = amountArray[0] + newAmount; } amount = newAmount; } if ( typeof scalable.dataset.unit !== 'undefined' ) { amount += ' + scalable.dataset.unit; } scalable.innerText = amount; }); /* Dodaje wskaźnik " (x2)". */ var nonNumerics = recipe.querySelectorAll('[data-has-non-numeric-amount]'); nonNumerics.forEach(function(nonNumeric){ var indicator = nonNumeric.querySelector('span[data-non-numeric-label]'); if ( wskaźnik ) { nonNumeric.removeChild(indicator); } if ( 1 !== buttonAmount ) { var indicator = document.createElement('span'); indicator.setAttribute('data-non-numeric-label', true); var text = document.createTextNode(" (x" + buttonAmount + ')"); indicator.appendChild(text); nonNumeric.appendChild(indicator); } }); }); }); }());
Drukuj
.tasty-recipes-image{float:right}.tasty-recipes-yield-scale{border:1px solid #979599;border-radius:2px;color:#979599;margin-left:3px;padding:0 4px;font-size:.7rem}.tasty-recipes-scale-container{float:right;padding:0 0 1rem;display:flex}.tasty-recipes-scale-container .tasty-recipes-scale-label{text-transform:uppercase;font-size:.6rem;color:#979599;align-self:center}.tasty-recipes-scale-container button{background:transparent;border:1px solid #979599;border-radius:2px;color:#979599;margin-left:5px;padding:2px 4px}.tasty-recipes-scale-container button.tasty-recipes-scale-button-active{color:#353547;border-color:#353547}.tasty-recipes-scale-container button:focus{outline:none}.tasty-recipes-instructions-header{display:flex;flex-wrap:wrap;justify-content:space-between;align-items:baseline;margin:2em 0}.tasty-recipes-entry-content .tasty-recipes-instructions h3{margin:0 0 1rem}@media only screen and (min-width:520px){.tasty-recipes-entry-content .tasty-recipes-instructions h3{margin:0}}button[name=tasty-recipes-video-toggle]{margin:0;padding:0;width:86px;height:30px;border-radius:2px;border:#979599;display:inline-block;line-height:20px;vertical-align:middle;text-align:center;font-size:14px;background:#979599}button[name=tasty-recipes-video-toggle] span{padding:0 4px;pointer-events:none}button[name=tasty-recipes-video-toggle][aria-checked=false] :last-child,button[name=tasty-recipes-video-toggle][aria-checked=true] :first-child{background:#fff;color:#979599;border-radius:2px;padding:2px 4px}button[name=tasty-recipes-video-toggle][aria-checked=false] :first-child,button[name=tasty-recipes-video-toggle][aria-checked=true] :last-child{color:#fff}label[for=tasty-recipes-video-toggle]{text-transform:uppercase;font-size:.6rem;padding-right:8px;color:#979599;line-height:30px;user-select:none;vertical-align:middle;-moz-user-select:none;-ms-user-select:none;-webkit-user-select:none;-o-user-select:none}.tasty-recipe-responsive-iframe-container{margin:10px 0}.tasty-recipes-print-button{background-color:#667;display:inline-block;padding:.5em 1em;text-decoration:none;border:none}.tasty-recipes-print-button:hover{background-color:#b2b2bb;display:inline-block;padding:.5em 1em;text-decoration:none}a.tasty-recipes-print-button,a.tasty-recipes-print-button:hover{color:#fff}.tasty-recipes-equipment{display:flex;flex-wrap:wrap;justify-content:space-evenly}.tasty-recipes-equipment>h3{flex:0 0 100%}.tasty-recipes-equipment .tasty-link-card{flex:0 0 50%;padding:1.5rem 1rem;text-align:center}@media screen and (min-width:500px){.tasty-recipes-equipment .tasty-link-card{flex:0 0 33%}}.tasty-recipes-equipment .tasty-link-card p{font-weight:700;font-size:1em;margin-bottom:0}.tasty-recipes-equipment .tasty-link-card p a{color:initial}.tasty-recipes-equipment .tasty-link-card span{font-size:.9em}.tasty-recipes-rating.tasty-recipes-clip-10{-webkit-clip-path:polygon(0 0,10% 0,10% 100%,0 100%);clip-path:polygon(0 0,10% 0,10% 100%,0 100%)}.tasty-recipes-rating.tasty-recipes-clip-20{-webkit-clip-path:polygon(0 0 0,20% 0,20% 100%,0 100%);clip-path:polygon(0 0 0,20% 0,20% 100%,0 100%)}.tasty-recipes-rating.tasty-recipes-clip-30{-webkit-clip-path:polygon(0 0 0,30% 0,30% 100%,0 100%);clip-path:polygon(0 0 0,30% 0,30% 100%,0 100%)}.tasty-recipes-rating.tasty-recipes-clip-40{-webkit-clip-path:polygon(0 0 0,40% 0,40% 100%,0 100%);clip-path:polygon(0 0 0,40% 0,40% 100%,0 100%)}.tasty-recipes-rating.tasty-recipes-clip-50{-webkit-clip-path:polygon(0 0,50% 0,50% 100%,0 100%);clip-path:polygon(0 0,50% 0,50% 100%,0 100%)}.tasty-recipes-rating.tasty-recipes-clip-60{-webkit-clip-path:polygon(0 0,60% 0,60% 100%,0 100%);clip-path:polygon(0 0,60% 0,60% 100%,0 100%)}.tasty-recipes-rating.tasty-recipes-clip-70{-webkit-clip-path:polygon(0 0,70% 0,70% 100%,0 100%);clip-path:polygon(0 0,70% 0,70% 100%,0 100%)}.tasty-recipes-rating.tasty-recipes-clip-80{-webkit-clip-path:polygon(0,80% 0,80% 100%,0 100%);clip-path:polygon(0 0,80% 0,80% 100%,0 100%)}.tasty-recipes-rating.tasty-recipes-clip-90{-webkit-clip-path:polygon(0 0,90% 0,90% 100%,0 100%);clip-path:polygon(0 0,90% 0,90% 100%,0 100%)}.tasty-recipes-nutrition ul{list-style-type:none;margin:0;padding:0}.tasty-recipes-nutrition ul:after{display:block;content:" ";clear:both}.tasty-recipes-nutrition li{float:left;margin-right:1em}.tasty-recipes-plug{text-align:center;margin-bottom:1em;display:flex;flex-wrap:wrap;align-items:center;justify-content:center}.tasty-recipes-plug a{text-decoration:none;box-shadow:none}.tasty-recipes-plug a img{width:150px;height:auto;margin:5px 0 0 8px;display:inline-block}.tasty-recipes-footer-content{text-align:center;padding:1.5em}.tasty-recipes-footer-content .tasty-recipes-footer-copy{margin-left:0}.tasty-recipes-footer-content img,.tasty-recipes-footer-content svg{width:60px}.tasty-recipes-entry-content .tasty-recipes-entry-footer h3{font-size:1.25em;margin:0 0 .25em;padding:0}.tasty-recipes-entry-footer p{font-size:.75em;margin:0}.tasty-recipes-entry-footer p a{text-decoration:underline;box-shadow:none;border-bottom:none}@media screen and (min-width:500px){.tasty-recipes-footer-content{display:flex;justify-content:center;align-items:center;padding:1.5em 0;text-align:left}.tasty-recipes-footer-content .tasty-recipes-footer-copy{margin-left:.8em}}@media print{.tasty-recipes-no-print,.tasty-recipes-no-print *{display:none!important}} Pasta do zębów dla dzieci DIY ★★★★★ 5 z 1 recenzji Dla dorosłych ważne jest, aby unikać kupowanych w sklepach, błyskotliwych, niebieskich past do zębów, ale jest to jeszcze ważniejsze w przypadku dzieci. Produkty do pielęgnacji zębów, które są sprzedawane dzieciom, są często zaprojektowane dla rozrywki, a nie dla optymalnej opieki stomatologicznej. Mając to na uwadze, uważam, że szczególnie ważne jest robienie własnej pasty do zębów dla dzieci, kiedy tylko jest to możliwe. Oto jak: Autor: Dr. Burhenne Czas przygotowania: 10 minut Czas gotowania: 5 minut Całkowity czas: 15 minut Wydajność: 5-7 dni dla rodzin z 2 dzieci 1x Skala 1x2x3x Składniki 4 łyżki stołowe węglanu wapnia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka organicznego oleju kokosowego tłoczonego na zimno (roztopionego) 2,5 łyżeczki wody destylowanej 1-2 krople olejku eterycznego z anyżu 1 kapsułka Hyperbiotics PRO-Kids (rozkruszona) Ksylitol (2 łyżki stołowe plus 1 dodatkowa łyżeczka) Instrukcje W misce wymieszaj widelcem węglan wapnia, ksylitol, sodę oczyszczoną i opcjonalnie probiotyk, aż dokładnie się połączą. Dodaj wodę, aby utworzyć pastę, włączając do niej cały płyn. Powoli dodawaj olej kokosowy, energicznie mieszając pastę. Dodaj olejek eteryczny anyżowy i mieszaj aż do uzyskania gładkiej pasty bez grudek. Pasta powinna być gładka, kremowa i przypominać konsystencją komercyjną pastę do zębów. (W razie potrzeby możesz zmiksować ją w robocie kuchennym, aby uzyskać pożądaną konsystencję). Uwagi Wskazówki dotyczące przechowywania i stosowania Przechowuj w szklanym słoiku lub tubce z możliwością ponownego napełnienia. Wyjmij tylko tyle, ile zużyjesz w ciągu 5-7 dni, a resztę przechowuj w lodówce do 2 tygodni. Dla dzieci, które mają trudności ze zmianą przyzwyczajeń, dodaj niewielką ilość pasty do zębów "zrób to sam" do ich szczoteczki wraz z pastą, do której są przyzwyczajone. Stopniowo zwiększaj ilość pasty do zębów "zrób to sam", zmniejszając ilość pasty komercyjnej. Rozważ wyrzucenie zużytej pasty do zębów (tzn. tego, co zostało w ustach po szczotkowaniu) do kosza, aby uniknąć zatkania rur w zlewie, ponieważ olej kokosowy może z czasem pozostawiać osad. Czy udało Ci się zrealizować ten przepis? Podziel się zdjęciem i oznacz nas - nie możemy się doczekać, aby zobaczyć, co udało Ci się zrobić! (function(){ var buttonClass = 'tasty-recipes-scale-button', buttonActiveClass = 'tasty-recipes-scale-button-active', buttons = document.querySelectorAll('.tasty-recipes-scale-button'); if ( ! buttons ) { return; } /* frac.js (C) 2012-present SheetJS -- http://sheetjs.com */ /* bothEquals() pozwala uniknąć użycia &&, które zostaje upiększone przez WordPressa. */ var bothEquals = function( d1, d2, D ) { var ret = 0; if (d1<=D) { ret++; } if (d2<=D) { ret++; } return ret == 2; }; var frac=function frac(x,D,mixed){var n1=Math.floor(x),d1=1;var n2=n1+1,d2=1;if(x!==n1)while(bothEquals(d1,d2,D)){var m=(n1+n2)/(d1+d2);if(x===m){if(<=D){d1+=d2;n1+=n2;d2=D+1}else if(d1>d1+d2d2)d2=D+1;else d1=D+1;break}else if(xD){d1=d2;n1=n2}if(!mixed)return[0,n1,d1];var q=Math.floor(n1/d1);return[q,n1-q*d1,d1]};frac.cont=function cont(x,D,mixed){var sgn=x<0?-1:1;var B=x*sgn;var P_2=0,P_1=1,P=0;var Q_2=1,Q_1=0,Q=0;var A=Math.floor(B);while(Q_1D){if(Q_1>D){Q=Q_2;P=P_2}else{Q=Q_1;P=P_1}}if(!mixed)return[0,sgn*P,Q];var q=Math.floor(sgn*P/Q);return[q,sgn*P-q*Q,Q]}; buttons.forEach(function(button){ button.addEventListener('click', function(event){ event.preventDefault(); var recipe = event.target.closest('.tasty-recipes'); if ( ! przepis ) { return; } var otherButtons = recipe.querySelectorAll('.' + buttonClass); otherButtons.forEach(function(bt){ bt.classList.remove(buttonActiveClass); }); button.classList.add(buttonActiveClass); /* Skaluje wszystkie skalowalne wielkości. */ var scalables = recipe.querySelectorAll('span[data-amount]'); var buttonAmount = parseFloat( button.dataset.amount ); scalables.forEach(function(scalable){ var amount = parseFloat( scalable.dataset.amount ) * buttonAmount; if ( parseFloat( amount ) !== parseInt( amount ) ) { var amountArray = frac.cont( amount, 9, true ); var newAmount = ''; if ( amountArray[1] !== 0 ) { newAmount = amountArray[1] + '/' + amountArray[2]; } if ( newAmount ) { newAmount = ' ' + newAmount; } if ( amountArray[0] ) { newAmount = amountArray[0] + newAmount; } amount = newAmount; } if ( typeof scalable.dataset.unit !== 'undefined' ) { amount += ' + scalable.dataset.unit; } scalable.innerText = amount; }); /* Dodaje wskaźnik " (x2)". */ var nonNumerics = recipe.querySelectorAll('[data-has-non-numeric-amount]'); nonNumerics.forEach(function(nonNumeric){ var indicator = nonNumeric.querySelector('span[data-non-numeric-label]'); if ( wskaźnik ) { nonNumeric.removeChild(indicator); } if ( 1 !== buttonAmount ) { var indicator = document.createElement('span'); indicator.setAttribute('data-non-numeric-label', true); var text = document.createTextNode(" (x" + buttonAmount + ')"); indicator.appendChild(text); nonNumeric.appendChild(indicator); } }); }); }); }());

Nie pozwól, aby pasta do zębów była czymś zbędnym. Pasta, której używasz, może mieć ogromny wpływ nie tylko na Twoje zęby, ale także na Twój ogólny stan zdrowia.

Mark Burhenne DDS

Dowiedz się więcej: DIY wybielająca pasta do zębów z węglem drzewnym